Pinjata on loistava ohjelmanumero niin lasten kuin aikuistenkin juhlissa. Pinjata on paperimassasta tehty hahmo, jossa on pinei täyttöaukko, halkaisijaltaan noin 4cm josta pienet yllätykset saa laitettua pinjatan sisään. Suosittuja täytteitä pinjatassa ovat: makeiset, pienet lelut, konfetit ym..

Täytetty pinjata ripustetaan sisällä mahdollisimman avaralle paikalle suunnilleen lyöjien päänkorkeudelle. Ulkona pinjata voidaan ripustaa esim. puunoksaan.

Jokainen lyöjä saa vuorollaan lyödä kerran pinjataa sen lyöntikepillä, mielellään silmät sidottuina. Pienempiä lapsia voi helpottaa ja antaa niiden lyödä ilman silmikkoa.  Pelin ohjaajaksi kannattaa valita aikuinen joka ohjeistaa lapsia.

Muiden osallistujien on hyvä olla lyöntihetkellä riittävän kaukana, jotta vältytään vahingoilta. Pinjata alkaa pikkuhiljaa mennä rikki ja yllätykset putoilevat. Jokainen saa vuorollaan poimia yllätyksen maasta. Osallistujille voidaan kertoa etukäteen montako yllätystä on varattu jokaiselle. Vaihtoehtoisesti voidaan myös antaa kaikkien tippua alas ja jakaa tasapuolisesti kaikki lopuksi osallistujien kesken.

Puljata eli vetopinjata

Puljata soveltuu paremmin pienten lasten ohjelmanumeroksi, sillä tähän ei tarvita lyöntivoimaa eikä mailaa ollenkaan. Puljatan ideana on yllätysten putoaminen narusta vetämällä. Puljata täytetään ja ripustustetaan kuten pinjata. Osallistujat vetävät nauhoista yksitellen silmät sidoittuina. Yksi nauhoista avaa salaluukun jolloin kaikki yllätyslahjat putoavat osallistujien kerättäväksi.

Täytetty pinjata on myös erinomainen lahjaidea sankarille!